KLOVNIT ILMAN RAJOJA RY 10 VUOTTA JUHLASEMINAARI Kulttuurikeskus Caisa 8.11.19 klo 12-17.

Puheita, ohjelmaa, näyttely. Vapaa pääsy - tervetuloa! 

 

Ohjelmassa niin hauskoja esityksiä kuin mielenkiintoisia ja koskettavia avauksia yhdistyksen historiaan ja humaaniuden säilyttämiseen äärimmäisten olosuhteiden keskellä. Puhujina oikeushammaslääkäri Helena Ranta, Klovner utan gränser -järjestön edustaja Ruotsista, yhdistyksen puheenjohtaja Pipsa Toikka sekä yhdistyksen perustajajäsen Roosa Hannikainen. Juhlien toteutusta tukee Helsingin kaupungin kulttuurijaosto.

EventPic 633908
 
Klovnit ilman rajoja ry:n puheenjohtaja Pipsa Toikka Kreikassa pakolaisleirillä 2016, kuva Ed Morgan
 

"Piikkilanka-aitojen sulkema sorakenttä Serbian rajalla hehkuu auringossa. Valkoisten konttien ympärillä astelee aseistettuja poliiseja. Yksi heistä avaa lukitun rautaportin, ja punanenien kirjava ryhmä astuu sisään. Kuuma, pölyinen kesäpäivä Pohjois-Kreikan pakolaisleirillä: riemunkiljahdusten säestämä paraati kiemurtelee klovnien tahdittamana kohti auringonpolttamaa aukiota. Klovnishow voi alkaa. Lapsivankila Madagaskarilla; klovnit tuomassa iloa. Kaatopaikka Romaniassa: hökkikylän lapset kerääntyvät löyhkäävän ilman täyttämään vajaan, jossa punanenät odottavat.

 

Kesäisen kuuma Helsinki; kaikille tavoitettavassa Unelmakahvilassa leikitään ja herkutellaan. Maailma on epävakaampi kuin aikoihin, ja muuttuvan tilanteen myötä ilo on kadonnut monien elämästä. Pakolaiset elävät epävarmuudessa tulevaisuudestaan, eikä tilanne vakaammissa maissakaan lupaa hyvää. Lohtua ja unohdusta kaivataan, kun elämä ei juuri naurata. Kuitenkin juuri nauru lievittää suurtakin ahdistusta, avaa hetkeksi uuden näkökulman ja on niin puhdasta ja lapsenomaista, että se lääkitsee.

 

Klovnit menevät paikkoihin, joissa nauru on kuolemassa tai jo poissa. Asettamalla itsensä naurunalaiseksi, hellyttävällä hölmöydellään klovnit tartuttavat naurua kuin huomaamatta, ja jokainen annos tuota lääkettä on tärkeä. Toistojen myötä naurun terapiavaikutus kasvaa, lasten nauru lohduttaa kärsiviä vanhempia, ja klovnien vierailun lopussa lapset kysyvät: "tuletteko huomennakin?". Klovnin rohkeus on rohkeutta olla läsnä, katsoa silmiin ja kohdata toinen ihminen. Paljastamalla omaa haavoittuvuuttaan, joka klovneriassa naamioituu hölmöydeksi, klovni muistuttaa kaikenikäisiä katsojia armollisesta lapsen luottamuksesta elämään. Rohkeutta vaatii myös epäinhimillisten olojen kohtaaminen. Oman kauhunsa ja heikkoutensa klovni käsittelee toisaalla, yhdessä kollegojen kanssa tai tarvittaessa ammattilaisten avulla. Mielestämme nauru kuuluu kaikille. Tunnuksemme "ei lasta ilman naurua" voisi hyvin muotoilla "ei ihmistä ilman naurua"!

 

Klovnit ilman rajoja toimii osana 15-jäsenistä Clowns Without Borders -järjestöä, joka vie iloa ja naurua kriisi- ja sota-alueille, pakolaisleireille, orpokoteihin, paikkoihin, joissa lapsuus on lyhyt ja traumaattinen. Toimimme yhteistyössä kansainvälisten ja paikallisten avustusjärjestöjen kuten UNESCO:n, Plan Internationalin, Save The Children -järjestön sekä monien pienempien organisaatioiden kanssa. Vierailuillamme järjestämme esityksiä ja toiminnallisia työpajoja lapsille ja perheille ja koulutamme heidän kanssaan toimivia työntekijöitä jatkamaan leikkejä.

 

Vuonna 2019 KIR täyttää kymmenen vuotta, ja juhlan kunniaksi laajennamme kotimaan toimintaamme järjestämällä ulkomaantoiminnan rinnalla uusia avoimia Unelmakahviloita. Marraskuussa, 8.11. juhlimme Kulttuurikeskus Caisassa ystäviemme ja yhteistyökumppaniemme kanssa. Tilaisuus on avoin kaikille, tervetuloa iloitsemaan kanssamme!"

 

- Pipsa Toikka, puheenjohtaja