Bosnia-Hertsegovina 2013

bosnia2014 artimg
bosnia2014 artimg

Lyhyesti kohdemaan tilanteesta

Bosnia ja Hertsegovinan sisällissodassa taistelleet eri etniset ryhmät (serbit, bosniakit ja kroaatit) syyllistyivät kaikki sotarikoksiin, joista ehkä suurin oli serbiarmeijan toimeenpanema Srebrenican kaupungin noin 8 000 miespuolisen asukkaan joukkoteloitus heinäkuussa 1995. Yhdistyneet kansakunnat on tuominnut Srebrenican joukkoteloituksen kansanmurhana. Sota loppui 21. marraskuuta 1995 allekirjoitettuun Daytonin rauhansopimukseen. Sisällissodassa kuoli tai katosi noin 100 000 ihmistä.

Bosnia ja Hertsegovina elää 1992-95 välisenä aikana käydyn sodan jälkeistä jälleenrakentamisen ja rauhan vahvistamisen aikaa. Sota aiheutti suuria tuhoja vuonna 1992 itsenäiseksi julistautuneessa valtiossa, ja sodan jäljet ovat yhä näkyvissä kaikkialla maassa. Bosnia ja Hertsegovinan omien poliisivoimien toimintakyky on ratkaisevasti parantunut ja turvallisuus on lisääntynyt. Maan jälleenrakentaminen edistyy ja yhteiskuntarakenteet ovat vakautumassa. Maassa on kuitenkin edelleen kansainvälisiä tarkkailijoita ja rauhanturvaajia.

Suurimman riskitekijän muodostaa sodanaikaisten rintamalinjojen ja maan nykyisten kahden entiteetin (Bosnia ja Hertsegovinan federaatio ja Serbitasavalta) välisen raja-alueen raskaasti miinoitettu vyöhyke, josta on pystytty raivaamaan vain murto-osa.

Projekti

Ensimmäinen esiintyminen tapahtui 19.9. Circus Helsingissä jonne oli kutsuttu lapsiperheitä Helsingin vastaanottokeskuksista. Tämä ensimmäinen esiintyminen valoi uskoa ja rohkeutta ryhmään, joka oli nousemassa lennolle kohti Bosniaa seuraavana päivänä.

Pe 20.9.
Matkustuspäivä Helsinki-Sarajevo.

La 21.9.
Avoimet harjoitukset Sarajevon puistossa.

Su 22.9.
Matkustuspäivä Sarajevo-Tuzla.
Snaga Zene järjestön edustajien tapaaminen ja yhteisen aikataulun vahvistaminen. Snaga Zene on Bosnialainen psykologien, sosiaalityöntekijöiden ja lääkärien yhteinen (NGO) järjestö joka tekee traumatyötä maansisäisten pakolaisten kanssa ja näin tukee heidän oikeuksiaaan ja elämäänsä.

Ma 23.9.
Esiintyminen Viscan pakolaisleirillä Tuzlan alueella. Pakolaiset ovat paenneet verilöylyjä vuonna 1995 tälle paikalle jossa vuosien aikana teltat ovat vaihtuneet pieniksi rakennuksiksi. Pakolaisleiri on eristynyt muusta yhteiskunnasta vaikka se sijaitseekin keskellä omakotitaloaluetta. Esiinnyimme noin viidellekymmenelle asukkaalle joista ujoimmat kurkkivat ikkunaverhojen takaa esitystä. Paikalla oli ihmisiä sylilapsista vanhuksiin. Lasten kesken vallitsi mahtava toisista huolehtimisen ilmapiiri. He eivät koskaan ennen olleet nähneet sirkusesitystä ja päivän huipennus oli kun he pääsivät työpajassa itse tekemään yhdessä esiintyjien kanssa.

Ti 24.9.
Esiintyminen Jesovicin pakolaisleirillä Tuzlan alueella. Tämä pakolaisleiri on edellistä isompi ja maantieteellisesti eristyneempi leiri.
Aluksi kokoonnuimme Daniel Hanin ja hänen aikaisemmin kohtaamansa naisryhmän kanssa yhteiseen toiminnalliseen tilaisuuuteen, joka toi esiintyjiä ja näitä kovia kokeneita naisia lähemmäs toisiaan.
Tilaisuuden jälkeen esiinnyimme lapsille joiden silmät loistivat innostusta, mikä esityksen jälkeen pääsi täyttymään yhteisen tekemisen kautta. Lapset olivat aikaisemminkin keksineet tehdä pyramideja, joita he ylpeinä esittelivät työpajassa.

Ke 25.9.
Matkustuspäivä Tuzla-Srebrenica.

To 26.9.
Pidimme työpajan Srebrenican nuorisokeskuksessa, johon kokoontui innokas joukko 7-15 vuotiaita.

Pe 27.9. Esiintyminen Srebrenican keskustan puistossa, jonka jälkeen pidimme työpaja lapsille nuorisokeskuksessa.

La 28.9.
Tutustuminen Potozarin memorial center: iin.
Matkustuspäivä Srebrenica-Sarajevo.

Su 29.9.
Lepopäivä.

Ma 30.9.
Matkustuspäivä Sarajevo-Helsinki

Kymmenen päivän aikana ehdimme tutustua Bosniassa vallitsevaan yhteiskunnalliseen tilanteeseen. Esiinnyimme kolmessa eri paikassa ja pidimme neljä työpajaa lapsille. Koimme, näimme ja kuulimme monen monta tarinaa. On riipaisevaa nähdä miten paljon menneisyyden kauhut vaikuttavat lasten tulevaisuuteen sekä miten maan monimutkainen hallinto on vuosi toisensa jälkeen ristiriitaisessa tilanteessa. Siitä huolimatta on toiveikasta nähdä ilon ja huolettomuuden kipinä lasten silmissä.

Nämä emotionaaliset päivät purettiin iltaisin keskusteluin joiden tehtävänä oli tukea työryhmän jäseniä ja toimia samalla rakentavan palautteen kenttänä.
Kaiken kaikkiaan projekti oli hyvin onnistunut. Tavoitimme lapsia, jotka todella ilahtuivat ja saivat mieleen painuvia positiivisia kohtaamisia elämäänsä. Tarjosimme esityksen ja työpajan välillä lapsille mahdollisuuden piirtää kuvia näkemästään ja näiden lasten piirustusten kautta voi nähdä minkälaisen vaikutuksen vierailut lapsiin tekivät.

Tiedotustilaisuudet Helsingissä

Srebrenica 2013 -projektin hedelmiä ja kokemuksia esiteltiin Stoassa MasQue Festivaalien yhteydessä. Perjantaina 18.10. paikalla oli koko työryhmä esiintymässä, kertomassa kuulumisia Bosniasta ja keskustelemassa yhdistyksen toiminnasta. Lisäksi Stoan galleriassa oli esillä koko viikonlopun ajan näyttely, joka kertoi yhdistyksen toiminnasta.
Maanantaina 21.10. projektia esiteltiin esityksen, kuvien ja kertomusten välityksellä Käpylän koulun oppilaille.

Työryhmä

muusikko Antonio Alemanno, näyttelijä Ida Backer, sirkustaiteilija Jerina Hintikka, sirkustaiteilija Sade Kamppila, sirkustaiteilija Oskar Rask, näyttelijä Tanja Eloranta
Ohjaus: Minna Vainikainen
Projektin johto: Minttu Sipola, Anu Salonen ja Daniel Han

Kiitokset

Koneen säätiö, Taiteen edistämiskeskus, Helsingin kulttuurikeskus, Musiikkiteatteri Kapsäkki, Teatterikorkeakoulu, Circus Helsinki, Stoa, Teatteri Metamorfoosi